Rodinný dvojdům Na Vidouli

projekt
bakalářská práce
místo
Jinonice, Praha 5
vedoucí práce
Ing. arch. Ludmila Čajková
rok
2009

Pozemek se nachází na jižním úpatí vrchu Vidoule na Praze 5 v Jinonicích v blízkosti chráněné krajinné oblasti. Jeho plocha je rozdělena na čtyři parcely o výměře od 1000 m2 do 1100 m2.

Návrhem jsou dva rodinné vícegenerační dvojdomy. Vzhledem k orientaci pozemku jsou objekty umístěny k jeho severní straně. Hmota rodinného domu vychází z jednoduchých kubických tvarů. Využívá terénního profilu, do kterého je zapuštěno jedno ze dvou podlaží. Horní podlaží vystupuje do prostoru a poskytuje ničím neomezený rozhled do širokého okolí Jinonic. Při pohledu z vozovky jdoucí za severní hranicí pozemků se dům jeví jako jednopodlažní se symetrickým průčelím. Jižní strana symetrii narušuje vykonzolváním výše položené konstrukce a ustoupením spodní hmoty. Celý návrh vznikal jako čistá a prostorově lehce definovatelná stavba. Vnější pravoúhlý koncept se promítl také do vnitřních dispozic.

Rodinný dům se skládá ze dvou samostatných bytů. Byt A, přilehlý k západní straně parcely, slouží potřebám staršího páru. Do domu vstupejeme ze severní části pozemku proskleným zádveřím. Chodba se schodištém slouží také jako šatna, díky čemuž došlo k uvolnění dispozic obytných mistností. Senioři naleznou veškerý potřebný provoz bytu na tomto podlaží. Ložnice, hygienické zařízení i hlavní obývací místnost s kuchyňským koutem jsou řešeny bezbariérově s ohledem na orientaci světových stran. Podlaží níže obsahuje pokoj hosta, místnosti pro skladování, technické zařízení a koupelnu s toaletou.

Byt B na východní straně domu je určen mladé rodině s dětmi. Vstupní podlaží slouží jako spací. Nalezneme zde pokoje dětí orientované na jižní stranu, ložnici rodičů na severní straně a chodbu se skříňovou stěnou podobně jako u bytu A. Spodní podlaží nabízí podélný obývací prostor s kuchyňským koutem. Pomocné sklady a koupelnu se sprchou nalezneme v části zapuštěné do terénu.